wtorek, 23 czerwca 2015

Ciasto waniliowo-truskawkowo-rabarbarowe z kruszonką


Ucierane ciasto z wanilią, rabarbarem i truskawkami. Miękkie, wilgotne, z dużą ilością owoców. Po prostu pyszne i rozpływające się w ustach! 


Składniki na ciasto:

200 g masła
180 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
3 jajka
280 g mąki
90 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g kwaśnej śmietany 18%
400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
500 g pokrojonych truskawek


Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę, skrobię i proszek przesiewamy.

W misce umieszczamy masło z cukrem i ziarenka wanilii i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku miksujemy masę do połączenia. Dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia na zmianę z kwaśną śmietaną. Miksujemy do połączenia się składników.

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
50 g cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
60 g masła roztopionego

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy kruszonkę rozcierając między palcami.


Formę o wymiarach 23 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, na nie wykładamy owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Było przepyszne!!!! Mogłabym całą blachę pochłonąć :D hihihi

    OdpowiedzUsuń