Składniki na ciasto:
200 g masła
180 g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
3 jajka
280 g mąki
90 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g kwaśnej śmietany 18%
400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
500 g pokrojonych truskawek
Składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Mąkę, skrobię i proszek przesiewamy.
Mąkę, skrobię i proszek przesiewamy.
W misce umieszczamy masło z cukrem i ziarenka wanilii i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku miksujemy masę do połączenia. Dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia na zmianę z kwaśną śmietaną. Miksujemy do połączenia się składników.
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
60 g masła roztopionego
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy kruszonkę rozcierając między palcami.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, na nie wykładamy owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 minut.
Smacznego!
Było przepyszne!!!! Mogłabym całą blachę pochłonąć :D hihihi
OdpowiedzUsuń