Składniki:
1 szklanka cukru
3 jaja
500g kilograma mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią
duży słoik przecieru jabłkowego
duży słoik przecieru jabłkowego
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Formę o wymiarach 23x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta na wielkość formy, wykładamy i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze
180°C. Na tak podpieczony spód wysypujemy 3-4 łyżki bułki tartej i wykładamy przecier jabłkowy* (można go wcześniej wymieszać z 2 łyżeczkami cynamonu i garścią rodzinek)
Drugą część ciasta rozwałkowujemy, wkładamy na przecier. Pieczemy w temperaturze
180°C na złoty kolor (około 35 minut). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Można też polukrować.
Smacznego!
* jeśli nie macie domowego przecieru jabłkowego (u mnie co roku pół piwnicy :) ) można go przygotować przed pieczeniem.
2-3 kg jabłek obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody, dodajemy 3 łyżki cukru i smażymy aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Dodajemy więcej cukru - do smaku. I przecier gotowy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz