poniedziałek, 22 czerwca 2015

Pierogi barciańskie (łemkowskie)

Najlepsze pierogi z mięsem jakie jedliśmy – poważnie. Pierwszy raz natknęliśmy się na nie w Bacówce PTTK Bartne w Beskidzie Niskim. Smakowały nam tak bardzo, że przez 4 dni pobytu jedliśmy je codziennie :) Wczoraj postanowiliśmy je odtworzyć w domu – wyszło rewelacyjnie! :)

Farsz:

700g łopatki bez kości ugotowanej w wywarze warzywnym (czym więcej warzyw tym lepiej)
3 duże cebule
50 g suszonych grzybów
2 ugotowane marchewki (najlepiej z wywaru)
200g kaszy jęczmiennej
2 jajka

Grzyby zamoczyć (wieczór wcześniej).
Następnego dnia pokroić cebulę w kostkę, zeszklić na maśle, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Mięso zmielić przez maszynkę. Marchewkę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, na końcu wymieszać z jajkami.

Ciasto:
 
600 g mąki
2 szklanki gorącej wody
2 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju

Z podanych składników wyrobić ciasto. Wałkować na grubość ok. 2mm podsypując mąką. Formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Jeśli chcecie część zamrozić czy schować do lodówki dobrze jest wrzucić je do zimnej wody i schłodzić – nie będą się sklejać. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz