Idealne połączenie czekoladowych ciastek, mleczka skondensowanego i kwaśnych owoców. Pyszna tarta na upalne dni. W dodatku bez pieczenia!
Składniki na spód:
160 g ciastek czekoladowych typu oreo,
160 g ciastek pełnoziarnistych
60 g gorzkiej czekolady
60 g roztopionego masła
Ciastka i czekoladę miksujemy, mieszamy z masłem.
Formę do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem wyklejamy masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.
Krem:
200 g mleczka skondensowanego słodzonego
375 g mascarpone
Składniki powinny być dobrze schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Najlepiej przez kilka godzin.
Mleczko i mascarpone miksujemy końcówkami do ubijania śmietany przez kilka minut, do momentu otrzymania gęstej, kremowej masy. Gotowy krem wylewamy na schłodzony spód. Na wierzch układamy owoce. Schładzamy przez około 4 godziny.
Ciasto podajemy schłodzone, prosto z lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz