poniedziałek, 22 czerwca 2015

Tarta z owocami


Idealne połączenie czekoladowych ciastek, mleczka skondensowanego i kwaśnych owoców. Pyszna tarta na upalne dni. W dodatku bez pieczenia!


Składniki na spód:

160 g ciastek czekoladowych typu oreo,
160 g ciastek pełnoziarnistych
60 g gorzkiej czekolady
60 g roztopionego masła

Ciastka i czekoladę miksujemy, mieszamy z masłem.

Formę do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem wyklejamy masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.

Krem:

200 g mleczka skondensowanego słodzonego
375 g mascarpone

Składniki powinny być dobrze schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Najlepiej przez kilka godzin.
Mleczko i mascarpone miksujemy końcówkami do ubijania śmietany przez kilka minut, do momentu otrzymania gęstej, kremowej masy. Gotowy krem wylewamy na schłodzony spód. Na wierzch układamy owoce. Schładzamy przez około 4 godziny.

Ciasto podajemy schłodzone, prosto z lodówki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz