wtorek, 23 czerwca 2015

Kruszon z truskawkami i rabarbarem



Pyszne, proste, rozpływające się w ustach ciasto. Od lat w moim domu. Tutaj z truskawkami i rabarbarem, ale równie wspaniale smakuje z czerwoną i czarną porzeczką, malinami, agrestem czy jagodami.

Składniki:

1 kostka margaryny

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
6 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier z prawdziwą wanilią


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, rozcierając je między palcami. Powinno mieć konsystencję kruszonki.

Formę o wymiarach 23 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy 3/4 ciasta, wciskamy w dno. Podpiekamy 10-15 minut w 180ºC.

Dodatkowo:

500g truskawek pokrojonych na mniejsze części
400g rabarbaru pokrojonego na kawałki
6 białek
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 Białka ubijamy na średnich obrotach. Pod koniec łyżka po łyżce dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
 Na podpieczony spód wkładamy truskawki i ubite białka. Posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC. Na złoty kolor.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz