Pyszne, proste, rozpływające się w ustach ciasto. Od lat w moim domu. Tutaj z truskawkami i rabarbarem, ale równie wspaniale smakuje z czerwoną i czarną porzeczką, malinami, agrestem czy jagodami.
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, rozcierając je między palcami. Powinno mieć konsystencję kruszonki.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy 3/4 ciasta, wciskamy w dno. Podpiekamy 10-15 minut w 180ºC.
Dodatkowo:
500g truskawek pokrojonych na mniejsze części
400g rabarbaru pokrojonego na kawałki
6 białek
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na średnich obrotach. Pod koniec łyżka po łyżce dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wkładamy truskawki i ubite białka. Posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC. Na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz